2015. 01. 20. 

Hozzávalók:

·      40 g kerek szemű rizs

·      1 késhegynyi őrölt fahéj

·      8 kanál BEBA Pro Junior gyerekitalpor

·      1 izgága kiskukta (opcionális, de az élmény csak így az igazi!)

Elkészítési idő: fél óra. Kiskuktával: kettő...

Végy elő egy lábost. Próbáld megértetni a kiskuktával, hogy ezúttal ez az egy darab éppen elegendő lesz, kivételesen nincs szükség arra, hogy a többi nyolcat is elővegye a fiókból. Nem, a fedőkre sem lesz szükség... És igen, a fiók egyébként elég veszélyes, könnyen odacsukhatja az ember az ujját a nagy rendezkedésben. Ha megtörtént a becsípődés, hagyd félbe a főzést, és orvosold a kialakult vészhelyzetet puszikkal, ölelésekkel, figyelemeltereléssel, és vegyél elő egy kis  pulykasonkát a hűtőből, mert ma mégis ez lesz az uzsonna.

Ha kezedben a lábos, és még nincs vészhelyzet, engedj bele kb. 80 ml vizet, és egyensúlyozd át a tűzhelyre úgy, hogy lehetőleg ne borítsd a lábadon felfelé csimpaszkodó gyerek nyakába, bárhogy is próbálja elterelni a figyelmedet a feladatról a szívhez szóló „anya-anya” kifejezés kitartó skandálásával. Ha letetted a lábost, vedd fel a gyereket, mert ne áltasd magad, úgysem fogod megúszni. Miközben melegszik a víz, fél kézzel próbáld meg kikotorni a fűszeres fiókból az őrölt fahéjat, majd érzésre szórj belőle egy keveset a lábosba, konkrét méricskélésre úgysincs esélyed, bár a „késhegynyi” talán menni fog így is. Egyetlen pöttyintés tehát a cél, de ha a jelen körülmények között – gyerek, ugye, rajtad lóg a bal oldalon –, mégis egy kicsit túlszaladna, préseld össze szorosan az ajkaidat, hogy még véletlenül se mondd ki hangosan azt, ami először a szádra jött, és kezdd elölről az egészet.

A fahéjas víz melegítése közben állítsd a kiskuktát a konyhapult mellé egy nagyon praktikus műanyag fellépőkén, és boríts elé egy kis nyers rizst, hogy ezzel is lélegzetvételnyi időhöz juss. Amíg te méregetsz, hogy meglegyen a 40g kerek szemű – vagy az „istenimázlihogyegyáltalánvanitthonbármilyen” rizs, addig ő elmélyülten pakolgathatja a szemeket jobbról-balra, balról jobbra, tálból ki, tálba be, egészen addig, amíg egy határozott söpréssel a padlóra nem küldi az egészet. Te viszont szerencsére ennyitől még nem kerülsz padlóra: sejthető volt, hogy a „nagy” főzőcske végére romokban lesz a konyha, úgyhogy ezen most nem is izgatod magad, hiszen egyébként nem haladunk rosszul. 25 perc... Nagyjából ennyit kellene kibírni, így ha a kiskukta ennél előbb végez a rizsszemekkel, nyugodtan engedd, hogy rendet rakjon a teafilterek és a műanyag dobozok között is. Ha már egyébként is káosz van, legyen minél nagyobb...

Az idő telik – már a sótartó és a dugifiókban talált mazsola is játékeszköz lett –, a lábosban gyöngyözve forrni kezd a víz, a rizsszemek pedig lassan megadják magukat, és puhán összetapadva várják, hogy megkóstold őket.

Ha sikerült lebeszélni a gyereket arról, hogy ezt tűzforrón ő is megtegye, máris mehet a lábos a hidegre, mert nagyjából 40 fokra kell lehűteni az egészet a befejező lépés előtt. És miközben háromszor veszed ki a gyereket a mosogatógépből, ahol természetesen egyből a koszos késeket és villákat találja meg, illetve odaengeded a mosogatótálcához, ahol „inni-inni” felszólítással kézmosásnak álcázott pancsolásba kezd, keverj ki 8 kanál Babe Junior Italport 80 ml vízben.

Mire a kiskuktának már a gatyájából is folyik a víz, a rizs lehűlt eléggé ahhoz, hogy megejthesd a befejező lépést: keverd a junior italt is a lábosba, és voilà! Máris kész a fahéjas rizskrém!

Egy fél órás hiszti – amiért elrángattad a mosogató elől – és egy komplett átöltözés még elválaszt a kóstolástól, de nem is baj, mert erre az időre még pont be is kell tenni az elkészült művet a hűtőbe. Villámgyors tálalás után, kezedben a kiporciózott rizskrémmel még vess egy búcsú pillantást a konyhádra – pontosabban a romjaira... – és gyorsan csukd rá az ajtót. Csak az lebegjen a szemed előtt, hogy legalább megint egészségesen eszik a gyerek, és hogy végül is milyen jót főzőcskéztetek együtt!

De az tuti, hogy takarítani már nem együtt fogtok...

:-)

Nóri