2016. júius 6.

Csipkerózsika, Hamupipőke, Hófehérke, esélyetek sincs… Elza, Jázmin, Szófia, a fasorban se vagytok… Trónfosztás közeleg! Aranyhaj, Ariel, Belle és a többiek, labdába se rúghattok, ha egyszer majd belép a királyi bálterembe Mici hercegnő! Minden mozdulatában ott van a kellem és a báj, már most kész úrihölgy, na persze még az a kócos, maszatos, neveletlen fajta.

Nyilván én tehetek róla, mert én tártam ki előtte az Óperencián és Mickey egéren túli mesebeli várak kapuját. Sőt, amióta egyértelművé vált, hogy Micire óriási hatással vannak a csillogó báli ruhák, és úgy egyáltalán, ez az egész hercegnősdi a lovaggal, a szerelmi szállal, a tündérekkel és mindennel együtt, azóta a legtöbb bók, dicséret és persze a fegyelmező mondatok zöme is erre fut ki: olyan szép a ruhád/a hajad/a mosolyod mint egy hercegnőnek. Egy valódi hercegnő nem trappol végig sáros lábbal szőnyegen, szépen eszik, nem keni szét a mogyorókrémet a kanapén, nem hisztizik, mert fogat kell mosni, és egyáltalán, egy valódi hercegnőnek nem is lehet lyukas a foga, stb-stb…

Tudom, hogy a legtöbb kislány így lehet ezzel, hiszen nem vagyok vak, látom, hogy milyen elképesztő iparág húzódik meg a háttérben, és ontja magából a rózsaszín műanyag mennyország milliónyi, témába vágó kacatját. Azt is sejtem, hogy azért nem marad ez mindig így, szóval próbálom, amennyire lehet magamba szívni és elraktározni ezeknek a púderillatú éveknek a hangulatát, hogy ebből tudjak töltekezni majd akkor is, amikor 10-15 év múlva Mici szemtelen punk, emo, lázadó tiniként csapja az orromra a szobája ajtaját.

De mi van akkor, ha a lányom TÉNYLEG igazi hercegnő…? Íme 10 jel, aminek láttán ti is gyanakodni kezdhettek:

1. Szokatlanul kecses kéztartással emeli a cumisüveget. Mici szinte sose fogta marokra, mint a legtöbb gyerek, hanem kifejlesztett egy egyedi hordozási módot, és amióta világ a világ, úgy tartja még ezt a snassz plasztik ibriket is, hogy a kézfején megtámasztja, és közben a kisujját elegánsan eltartja, ahogy azt az udvari etikett megköveteli. Ha jobban belegondolok, már 8-10 hónapos korában gyanakodhattam volna…

2. A hercegnő jelmez napi viselet. Nálunk ez olyannyira természetes, hogy már fel sem tűnik, ha pl. úgy megyünk boltba, hogy Micin az Elza vagy a Hamupipőke ruha van éppen. Az idei studibölcsis farsangon konkrétan ki is zártuk a viselhető jelmezek köréből a hercegnőset, mert az egyszerűen alap. Abban nincs semmi rendkívüli. És most, ahogy ezt írom, eszembe is jutott, hogy be kéne már szerezni egy újat, mert ez az aktuális tiszta lyuk. Hiába, ezeket a finom tüll és organza fodrokat nem arra találták ki, hogy bírják Mici átlag, napi tempóját.

3. Egy igazi hercegnő mindenhol a hercegét keresi. Mici is. És mivel még nincs ovi, az egyetlen hadra fogható férfi a közelben általában Venci, így a legtöbbször Mici őt kéri fel sűrű pillarebegtetéssel, hogy töltse be a nemes szerepet. Vagy apát. Én meg csak mosolygok magamban, mert tudom, hogy Mici valódi hercegei is elérkeznek majd nemsokára fehér lovon. Talán előbb is, mint szeretnénk… De apa és Venci mindketten az én hercegeim. :-)

 

4. Egy hercegnő folyton táncolni szeretne. Ha megvan a herceg, csakis kézen fogva, lehetőleg keringőt. Ahogy írtam is, általában Venci a vezéráldozat, de ha ő épp nincs hercegi hangulatban és nem hagyja magát elrángatni a kisautóitól, akkor ugye apára száll a feladat. Apa viszont pár kör után elszédül. Pöti problem. De mivel a tánc mindenek felett áll, ez az a pont, amikor már én is megteszem. Indulhat a zene!

5. Egy hercegnő legfontosabb ismérve, hogy folyton pörgős szoknyában kíván közlekedni. Ez a reggeli elindulás előtt okozhat némi súrlódást az udvartartással… Otthoni felhasználásra azonban több szett kifejezetten táncra, pörgésre-forgásra és úgy egyáltalán, hercegnősködésre készített, nagypapa és dédimama által varrt szoknya lapul a játszósszekrényben. Palkóval jókat szoktunk kuncogni, mertVenci most még abban a korban van, hogy a legtöbb dologban másolja a nővérét. Kifejezetten csinosan szokott állni rajta az a kis pöttyös darab…:-)

6. Egy igazi hercegnő mindenből palástot szeretne csinálni, amit húzgálhat maga után a földön. Törölközőből: alap. Anya ruháiból: bagatelle. Függönyből: kezdőknek is sikerülni fog. A műanyag vázas kisház ponyvájából: na, az már a haladó szint. Ha a te kislányod is nyakig benne van a palást-mániában, szívesen elmagyarázom, abból hogyan kell, én párszor már sikeresen teljesítettem ezt a hercegnői kérést.

7. Minden lábbeli mesebeli topánná változik, ha egy igazi hercegnő magára ölti. Nyárra vettem Micinek egy fehér színű, átlátszó, műanyag szandikát. Általában nagyon örül, ha egy új ruhadarabot kap, de mikor ezt a cipőt meglátta, a reakció még a szokásosnál is lelkesebb lett. Pár másodperccel később megértettem miért: „Anya, ez az én üvegcipellőm! És nézd, pont illik a lábamra!” Azóta, ha a világoskék sportszandit tépőzárazom fel épp a reggeli készülődésnél, akkor is párás, átszellemült tekintettel követi a műveletet, és mikor befejezem, elégedett sóhajjal nyugtázza: „éppen a lábamra való…”

8. Mici – és sejtésem szerint minden hercegnő – megbabonázva figyeli a templom- és óratornyokat. És mindig felkapja a fejét, sőt meg is jegyzi, ha valahol harangszót hall. Eddig nem vettem észre, hogy éjfél tájban bármi is történne a gyerekkel, de lehet, hogy csak én is kaptam az arcomba egy kis csillám varázsport a jótündérkeresztanyától, nem csak Hamupipőke…

9. Ha a kislányod ájultan esik össze a játszótéren a homokban, pedig látszólag semmi baja, ne aggódj, csak valószínűleg ő is hercegnő. Mici pár napja csinálta először, de az első rémület után rájöttünk, hogy csak Csipkerózsikásat játszik. És bizony addig ott fekszik mozdulatlanul a porban, amíg valaki nem jön, és nem ébreszti fel. Szerencsére Mici volt annyira előrelátó, hogy megbízta a feladattal a legjobb barátnőjét. Úgyhogy végül nem kellett a lábánál fogva elcibálnom őfelségét.

10. Minden tükörrel szóba elegyedik, és megvitatja velük, hogy ki a legszebb a világon. Általában most még az a válasz, hogy „anya”. Huhh…:-)

Ez volt tehát az a tíz jel, ami szerintem arra utal, hogy a lányod valójában egy hercegnő.

Vagy csak túl sok hercegnős mesét néz…

Vagy egyszerűen csak kislány.:-)